اگر چه باور این جملۀ بالا مشکل است، اما محققین ثابت کردهاند که این شعار گفتهای بیمحتوا نیست و اصلاً جنبه شوخی موخی ندارد! در واقع هرگونه عفونت در ناحیه دهان به ویژه عفونت ناشی از بیماریهای پیرامون دندان و لثه و چرکی که بین فاصله دندان و لثه تجمع میکند، میتواند وارد جریان خون شده و در نهایت سبب سکته قلبی، سکته مغزی یا حتی مرگ شود.
آری! امروزه دندانپزشکی فن و مهارت کشیدن دندان یا ساخت دندان مصنوعی با روشهای ابتدایی نیست بلکه دانشی است که سلامت دهان و دندان را به عنوان عضوی مهم در سلامت جسم و روح، زیبایی و ادا کردن کلمات تأمین میکند.
همچنین به یاری این علم میتوان بسیای از بیماریها را در مراحل اولیه شناخت و از پیشرفت آن جلوگیری نمود.
رشته دندانپزشکی
رشته دندانپزشکی در مقطع دکترای عمومی نحوه رعایت بهداشت، پیشگیری و درمان بیماریهای دهان و دندان را آموزش میدهد. این مقطع دارای دو دوره مجزای ۲ و ۴ ساله است که در ۲ سال اول دانشجویان واحدهای علومپایه مثل بیوشیمی، آناتومی، بافتشناسی، فیزیولوژی، ژنتیک، میکروبشناسی و ایمنیشناسی را میگذرانند.
بعد از ۲ سال وارد دوره تخصصی دندانپزشکی شده و دروس اختصاصی خود را در زمینه آسیبشناسی فک و دهان، ارتودنسی، اندودنتیکس، پروتزهای ثابت و اکلوژن، پروتزهای متحرک و فک و صورت، پریودنتولوژی، ترمیمی و مواد دندانی، بیماریهای دهان و دندان، جراحی دهان و فک و صورت، دندانپزشکی کودکان و رادیولوژی دهان و فک و صورت میگذرانند و در نهایت میتوانند بیماریهای دهان و دندان را تشخیص داده و در حد یک دندانپزشک عمومی نسبت به درمان آنها اقدام کنند.
کلینیک دندانپزشکی به چه مکانی میگویند؟
کلینیکهای دندانپزشکی از نظر فنی، مکانی است که خدمات دندانپزشکی در آن ارائه میشود. این مکان معمولاً با نامهای مختلفی مانند “کلینیک دندانپزشکی“، “مطب دندانپزشکی” یا “مرکز بهداشت دهان و دندان” شناخته میشوند. یک کلینیک دندانپزشکی خوب تمرکز زیادی بر ایجاد یک فضای مثبت برای بیمار، یادگیری بهترین روشها و آگاهی از آخرین تحولات در این زمینه خواهد داشت و مطمئناً، شما از نظارت متخصصان دندانپزشکی و فناوری پیشرفته بهرهمند خواهید شد.
کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی به چه مکانی گفته میشود؟
کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی یک مرکز پزشکی است که خدمات دندانپزشکی را به مدت ۲۴ ساعت در شبانه روز و طول ایام هفته ارائه میدهد. این نوع کلینیکها برای ارائه خدمات درمانی به بیمارانی که نیاز به درمان فوری دارند، آماده به کار هستند.
دندانپزشک کیست و چه وظایفی دارد؟
دندانپزشک یک پزشک و ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی است که بیماریهای دهان و دندان را تشخیص داده و درمان میکند. افراد باید به طور منظم برای معاینات و تمیز کردن معمول به دندانپزشک مراجعه کنند. دندانپزشک که گاهی اوقات دندانپزشک عمومی یا دندانپزشک خانواده نامیده میشود.
دندانپزشکان می توانند طیف گستردهای از بیماریهایی را که روی دندانها، لثهها، فکها و سایر نواحی دهان شما تأثیر میگذارد، درمان کنند. آنها مواردی مانند:
دندانپزشکی پیشگیری
دندانپزشکی ترمیمی
مراقبت های اورژانسی دندانپزشکی
دندانپزشکی پیشگیری
را انجام میدهند.
دندانپزشکی کودکان
دندانپزشکی تجربهای است که کودک باید با آن آشنا شود. محیط کلینیک، چگونگی دکوراسیون کلینیک، وسایل دندانپزشکی مورد استفاده، پوسترها، عکسهای روی دیوار و غیره باید متناسب با روحیه کودک تنظیم شود.
اصولاً در اولین جلسه برخورد دندانپزشک با کودک باید صرفاً جنبه آشنایی و معرفی دستگاهها را داشته باشد.
دندانپزشکی کودکان با توجه به سن آنها
در درمان کودکان بایستی به سن آنان توجه داشته باشیم که در زیر توضیح داده شده:
رفتار دندانپزشک با کودکان دو ساله
در دو سالگی کودک علاقه زیادی به آب دارد، که خود میتواند شروع مؤثری جهت آشنایی با وسایل دندانپزشکی باشد. بهتر است کودک در این سن همراه والدین معالجه و درمان شود.
رفتار دندانپزشک با کودکان سه ساله
در سه سالگی کودک بهتر کنترل میشود و باید در مورد کارهای دندانپزشکی به وی توضیح دهیم
کودک علاقه زیادی به صحبت کردن و گفتن داستان دارد، پس بهترین روش تعریف داستانی در مورد دندانپزشکی است و بهتر است که نکات منفی کمتر بیان شود تا کودک دچار ترس نشود. روش مؤثر دیگر این است که کودک به همراه والدین با محیط کلینیک دندانپزشکی و سایر کارکنان آنجا آشنا شود و در طول مدت درمان، والدین کودک خود را، همراهی کنند.
روزی یک دندانپزشک کودکان به نام دکتر دندونیا، دندونهای جادویی داشت. هر وقت که بچهها به کلینیکش میآمدند، اتفاق جاودیی جالبی برای اونها میافتاد. یکی روزی، پسر بچهای به نام آلی به کلینیک دکتر دندونیا اومد. آلی بسیار ترسو بود و به دکتر دندونیا گفت: “من واقعاً از دندانپزشک میترسم!”
دکتر دندونیا به آلی لبخند زد و گفت: “با من بیا، من دندونهای جادویی دارم که تمام ترسهای تو رو میگیره.”
آلی با اعتماد بهنفس بر روی صندلی نشست و دکتر دندونیا شروع به کار کرد. او از دندونهای جادوی خودش استفاده کرد و با تعریف یک داستان بامزه، اون روز آلی را به یک ماجراجویی هیجانانگیز تبدیل کرد.
اون روز برای آلی یک روز خاصی شد و دیگه از دکتر دندونیا نمیترسید چون وقتی که از کلینیک دکتر خارج شد احساس کرد که دندونهاش قویتر و درخشانتر شدند و همه اینها به خاطر دکتر دندونیا بود.
رفتار دندانپزشک با کودکان چهار ساله
در چهار سالگی کودک با علاقه به توضیحات گوش میدهد و به تمامی سؤالات دندانپزشک پاسخ میدهد. کودک در این سن دید مثبتتری نسبت به دندانپزشک دارد و راحتتر است.
از آنجا که کودک در این سن علاقه زیادی به سؤال کردن دارد، ترجیحاً دندانپزشک به تمامی سؤالات او پاسخ دهد تا احساس امنیت بیشتری داشته باشد.همچنین دندانپزشک میتواند داستانهای خیالی برای کودک تعریف کند تا بیشتر جذب شود.
رفتار دندانپزشک با کودکان پنج ساله
در پنج سالگی کودک آماده قبول فعالیتهای اجتماعی است و ترس از ترک والدین را ندارد و اگر به طور صحیح راهنمایی شده باشد از رفتن به کلینک دندانپزشکی واهمهای ندارد.
کودکان در این سن علاقهمند هستند از وضع ظاهر، لباس، کفش و وسیلههای دیگر او تعریف کنند. پس دندانپزشک باید به این موارد توجه کند
رفتار دندانپزشک با کودکان شش ساله
این دوره یکی از سختترین سنین برای دندانپزشک است. کودکان در دوران شش سالگی مانند کودک چهار ساله هستند، که از افراد جدید واهمه دارند و از آنجا که کودک در این سن وارد محیط مدرسه شده است این مورد میتواند در نگرش کودک تأثیر مثبت یا منفی داشته باشد.
کودک در این سن از آسیب بدنی بسیار میترسد و کوچکترین خراش در بدن او یا دیدن کمی خون باعث تشدید ترس او میشود.
رفتار دندانپزشک با کودکان هفت تا دوازده ساله
درجه استقلال کودکان و عدم نیاز به والدین در این سنین روز به روز بیشتر میشود و با وجود ترس سعی میکنند روی آن سرپوش بگذارند.
نکات مهم در دندانپزشکی کودکان
در برخورد با اطفال، دندانپزشک یا دستیار او باید تا زانو خم شده و در مقابل کودک قرار بگیرند و با او آرام صحبت کنند.
گرفتن دست کودک در هنگام ورود به کلینیک دندانپزشکی توسط دندانپزشک یا دستیار او بسیار مفید است.
انتظار طولانی کودکان را بیشتر مضطرب میکند. لذا باید برای آنها زمان مناسبی را انتخاب کرد.
در برخورد با بچههایی که میترسند باید علت ترس را جویا شد و به آنها اطمینان و قوت قلب داد.
بچههای کوچک از وسایل دندانپزشکی میترسند به همین علت وسایلی مثل سرنگ تزریق و غیره نباید در معرض دید کودک باشد.
دندانپزشکی در بارداری
همانطور که پیشتر گفته شد، برای داشتن یک زندگی خوب و سالم به سلامت جسمی و روحی نیاز است. سلامت دهان نیز از جمله مواردی است که کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار میدهد. در دوران بارداری هورمونهای جنسی استروژن و خصوصاً پروژسترون در سطح بالایی قرار دارند که باعث تغییراتی در عروق خونی لثه و افزایش پاسخ به فاکتورهای موضعی همچون پلاک و جرم میشود. اکثر مطالعات بیانگر این هستند که بارداری میتواند استعداد به بیماری پریودنتال و پوسیدگی دندان را افزایش دهد.
مراقبت از دندان قبل از بارداری
حفظ سلامت دهان و دندان در بارداری بسیار مهم است. اگر قبل از حاملگی مراقب دندانها و لثههای خود باشید، احتمال کمتری دارد که به دندانپزشکی در بارداری نیاز پیدا کنید. برای این که ۹ ماه بارداری را به سلامت بگذرانید، بهتر است کارهای زیر را انجام دهید:
حداقل دو بار در روز دندانهای خود را با مواد حاوی فلوراید ترجیحاً طبیعی مسواک بزنید.
یک بار در روز از نخ دندان بین دندانهایتان استفاده کنید.
داشتن یک رژیم غذایی سالم و محدود کردن غذا و نوشیدنیهای حاوی قند مانند نوشابه (چه معمولی و چه رژیمی) و فست فود.
پرهیز از استعمال انواع دخانیات و مشروبات الکی.
مراجعه به دندانپزشک هر ۶ تا ۱۲ ماه. (اگر قصد بارداری دارید، به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا در مورد درمانهایی که میتوانید قبل از بارداری انجام دهید صحبت کنید. اگر در دوران بارداری نیاز به درمان دارید، اغلب میتوان بعد از سه ماهه اول، برخی از آنها را انجام داد.)
های دنت کلینیک؛ پاسخگوی سوالات دندانی شما
مشکلات دندانی در هر زمان از شبانه روز ممکن است برای ما اتفاق بیفتد، که در این صورت میتوان با مراجعه به یک کلینیک دندانپزشکی سعی بر برطرف کردن مشکل نمود.
از آنجا که دندانپزشکی کار بسیار حساسی است حتماً باید یک کلینیک معتبر را انتخاب کنید. های دنت کلینیک سخت در تلاش است تا سلامت دهان و دندان شما عزیزان را فراهم کند.
شما میتوانید از طریق سایت دندانپزشکی های دنت کلینیک اطلاعات لازم را در مورد چگونگی گرفتن نوبت و مراجعه به کلینیک را بدست آورید.