دندانپزشک کیست

دندانپزشک کیست و چه تفاوتی با دندانساز دارد

تفاوت‌های دندانپزشک با دندانساز چیست؟

دندانپزشک، که گاهی به نام جراح دندان هم شناخته می‌شود. یک درمانگر است که حیطۀ تخصصی آن، در بررسی علائم، پیشگیری، درمان مشکلات و بیماری‌های مرتبط با دهان، دندان، لثه، فک و صورت است. این تخصص در برگیرندۀ بسیاری از حوزه‌ها از جمله ترمیم دندان، ارتودنسی، جراحی دندان، ایمپلنت دندان، دندانپزشکی، پیشگیری و مراقبت‌های کودکان است.

دندانساز متخصصی است که در آزمایشگاه کار می‌کند و بر ساخت و تعمیر دستگاه‌های دندانی مانند دندان مصنوعی، بریج، تاج و ارتودنسی تمرکز دارد.

دندانپزشک کیست
دندانپزشک کیست

تیم دندانپزشکی معمولاً شامل دستیارانی با تخصص‌های دستیار دندانپزشک، متخصص بهداشت دندان، تکنسین دندانپزشکی و گاهی دندانپزشک عمومی و دندان تراپ می‌باشد.

با ما در این مقاله همراه باشید تا تصویر واضح‌تری از تیم دندانپزشکی و وظایف آن‌ها را به شما ارائه دهیم.

آیا دندانپزشک دکتر است؟

شاید در ذهن بسیاری از بیماران این سؤال پیش آید که آیا دندانپزشک دکتر است یا خیر؟

در پاسخ باید بگوییم که چند جواب در این مورد وجود دارد.

برخی خود را پزشک دهان و دندان می‌دانند، برخی خود را جدا از پزشکی و برخی خود را بین این دو گروه تصور می‌کنند. یعنی خود را در مواردی پزشک و در موارد دیگری مستقل از پزشکی می‌دانند.

واقعیت این است که دهان و دندان جزئی از بدن است و بنابراین علم بررسی امراض و بیماری‌های این مجموعه نیز مرتبط با سایر علوم پزشکی می‌باشد. با این همه و بدون اغراق، دندانپزشکی تنها رشته علوم پزشکی است که تا حد بسیار زیادی از پزشکی جدا شده و متخصصین سایر علوم پزشکی، اطلاعات چندانی در خصوص این رشته ندارند.

چه دندانپزشکی را جزء گروه پزشکی بدانیم یا خیر باید بپذیریم که سلامت دهان و دندان بخش مهم و لاینفک زندگی است و باید به آن بسیار توجه کنیم.

دندانپزشک عمومی کیست
دندانپزشک عمومی کیست

دندانپزشک عمومی کیست؟

دندانپزشک عمومی یک نوع دندانپزشک است، که به عنوان مراقب دهان و دندان فعالیت می‌کند اما تخصص خاصی در یک زمینه خاص مانند ارتودنسی یا جراحی دندان و غیره ندارد. این دندانپزشکان مراقبت‌های پایه‌ای مانند ترمیم دندان‌ها، پاکسازی دهان، درمان ترشحات لثه، و توصیه‌های مربوط به بهداشت دهان را انجام می‌دهند.

آن‌ها نیز ممکن است در تشخیص و درمان بیماری‌های دندانی و لثه‌ای ساده مشاوره دهند. اما هنگامی که مشکلات و بیماری موجود از نوع حاد و از حیطه وظایف یک دندانپزشک عمومی خارج باشد بیمار را به یک دندانپزشک متخصص ارجاع می‌دهد.

در واقع، دندانپزشک عمومی معمولاً اولین مرحله تماس بیماران با سیستم دندانپزشکی است. و ممکن است وظایفی همچون ارزیابی اولیه، تشخیص اولیه و توصیه به درمان‌های بیشتر را بر عهده بگیرد.

وظایف دندانپزشک عمومی

حال که با دندانپزشک عمومی آشنا شدیم برخی از وظایف دندانپزشک عمومی را بیان می‌کنیم.

تأیید کردن سلامت دهان و دندان‌ها

دندانپزشک عمومی با معاینات و آزمایشات اولیه به تشخیص سلامت دهان و دندان‌های بیمار می‌پردازد. در بعضی از موارد نیاز است از دندان‌های بیمار عکس گرفته شود.

معاینه با استفاده از اشعه ایکس

استفاده از اشعه ایکس در دندانپزشکی به عنوان یک ابزار تشخیصی مهم در تصویربرداری پزشکی است. این فناوری به دندانپزشکان کمک می‌کند تا به شکلی دقیق‌تر و جزئی‌تر، مشکلات و بیماری‌های دندانی و فکی را تشخیص دهند و برای بیماران برنامه‌های درمانی مناسب را پیشنهاد کنند.
معمولاً در موارد زیر از اشعه ایکس در دندانپزشکی استفاده می‌شود:

تشخیص بیماری‌های لثه

با استفاده از اشعه ایکس، دندانپزشکان می‌توانند به بررسی وضعیت استخوانی لثه و تشخیص بیماری‌های لثه مانند ترک‌ها و انسداد‌های استخوانی بپردازند.

بررسی وضعیت ریشه‌ها

این فناوری به دندانپزشکان کمک می‌کند تا ریشۀ دندان‌ها را بررسی کرده و مشکلاتی مانند التهابات ریشه و غیره را تشخیص دهند.

بررسی وضعیت دندان‌های کودکان

اشعه ایکس می‌تواند به دندانپزشکان کمک کند تا وضعیت رشد و توسعه دندان‌های کودکان را مشاهده کرده و مشکلاتی مانند عقب ماندن دندان‌ها را تشخیص دهند.

بررسی وضعیت ایمپلنت‌ها

اشعه ایکس به دندانپزشکان کمک می‌کند تا وضعیت ایمپلنت و استخوان محیط اطراف ایمپلنت را بررسی کنند.

استفاده از اشعه ایکس در دندانپزشکی معمولاً به دنبال تشخیص دقیق‌تر، درمان بهتر، و کاهش احتمال خطا‌های درمانی است. با این حال، این روش باید با دقت و با رعایت استاندارد‌های ایمنی انجام شود تا به بیماران هرگونه آسیب جانبی نرسد.

ترمیم حفره‌های دندان

ترمیم حفره‌های دندانی یکی از روش‌های درمانی پایه‌ای در دندانپزشکی است که برای درمان دندان‌های دچار تخریب و حفره استفاده می‌شود. اگر حفره‌ها درمان نشوند، می‌توانند به تخریب عمیق‌تر دندان، التهابات لثه، یا حتی عفونت‌های جدی منجر شوند.

در این قسمت توضیحی کوتاه در مورد چگونگی ترمیم حفره‌های دندانی برای علاقمندان می‌دهیم:

تخریب و پاکسازی حفره

در ابتدا، دندانپزشک حفره را با استفاده از ابزار‌های دندانپزشکی پاکسازی و تخریب می‌کند تا از تخریب بیشتر دندان جلوگیری شود و باکتری‌ها و قسمت‌های آسیب‌دیده حذف شوند.

تهیه حفره برای ترمیم

سپس، دندانپزشک حفره را به شکلی آماده می‌کند که بتواند مواد ترمیمی را در آن قرار دهد. این شامل ایجاد یک فضای مناسب برای قرار دادن مواد ترمیمی مانند رزین‌های کامپوزیت یا آمالگام است.

قرار دادن مواد ترمیمی

پس از آماده‌سازی حفره، ماده ترمیمی مورد نظر مانند رزین‌های کامپوزیت یا آمالگام به حفره اضافه می‌شود و با استفاده از اشعه UV یا نور LED، مواد ترمیمی به صورت سفت و محکم می‌شود.

شکل‌دهی و پولیش ترمیم

پس از ترمیم، دندانپزشک شکل و سطح ترمیم را به شکلی مناسب تغییر می‌دهد و آن را پولیش می‌کند تا به ظاهر طبیعی‌تری برسد و به‌خوبی با دندان‌های اطراف هماهنگ شود.

ترمیم حفره‌های دندانی به بیماران کمک می‌کند تا دندان‌های سالم و قوی‌تری داشته باشند و از تخریب بیشتر دندان‌ها جلوگیری می‌کند.

جرم‌گیری دندان‌ها

از دیگر کار‌هایی که در دندانپزشکی عمومی انجام می‌شود جرم‌گیری کردن دندان‌ها با استفاده از سنباده‌های مخصوص این کار است. در این عمل پلاک‌هایی که بر روی دندان ایجاد شده‌اند از بین ‌می‌روند. وجود این پلاک‌ها به دندان و لثه‌های اطراف آن اسیب می‌زنند و حتی باعث عفونت می‌شود.

ارجاع بیمار به دندانپزشک متخصص

از دیگر وظایف مهمی که دندانپزشکان عمومی برعهده دارند این است که در صورت نیاز فرد بیمار را به دندانپزشکان متخصص ارجاع دهند. گاهی اوقات مشکل به وجود آمده برای دندان یا لثه فرد در حیطه دانش دندانپزشکی عمومی نیست، در این شرایط دندانپزشکی عمومی وظیفه دارد تا بیمار را به یک متخصص در این زمینه ارجاع دهد.

کشیدن دندان

کشیدن دندان تنها در موارد لازم و در صورتی که سایر روش‌های درمانی مؤثر نباشد توسط دندانپزشک عمومی با رعایت استاندارد‌های بهداشتی انجام می‌گردد.

این فرایند معمولاً در مواردی انجام می‌شود که دندان دچار مشکلات جدی مانند تخریب عمیق، التهابات ریشه، آسیب جدی به بافت‌های اطراف یا عدم قابلیت درمان دندان با روش‌های دیگر باشد.

عصب کشی و درمان ریشه

عصب کشی و درمان ریشه، دو فرایند درمانی مهم در دندانپزشکی هستند که برای درمان دندان‌های دچار التهاب یا آسیب به ریشه‌های دندان استفاده می‌شوند. 

این فرایند‌ها معمولاً زمانی انجام می‌شوند که پوسیدگی دندان پیشرفت کرده باشد و به عصب دندان آسیب وارد شده باشد.

درآمد دندانپزشک عمومی چقدر است؟

رشته دندانپزشکی جزء پردرآمد‌ترین رشته‌ها به حساب می‌آید. بسته به سطح تخصص و اینکه پرسنل مراکز درمانی باشد و یا  از خود مطب داشته باشد، درآمد متفاوتی دارد. 

 همچنین برخی پزشکان که در کلینک‌ها مشغول به کار هستند دارای حقوق ثابت به همراه درصدی از تعرفه به ازای هر بیمار می‌باشند. میانگین حقوق رشته دندانپزشکی بین بازه ۲۰ میلیون تا ۳۰ میلیون متفاوت است.

باید به این نکته توجه کنیم که موقعیت جغرافیایی یکی از عوامل مهمی است که بر درآمد یک دندانپزشک تأثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، در شهر‌های بزرگتر و مناطقی که بازار دندانپزشکی رقابتی‌تر است، ممکن است دندانپزشکان درآمد بیشتری کسب کنند.

همچنین، تخصص‌های فرعی مانند ارتودنسی، جراحی دندانپزشکی و ایمپلنت‌های دندانی ممکن است منجر به درآمد بالاتری شود.

دندانپزشکانی که دارای مدرک فوق تخصص باشند حقوق بیشتری دریافت می‌کنند. به عنوان مثال حقوق دندانپزشکی که دارای مدرک فوق تخصصی جراحی فک و صورت باشد، بین بازه ۱ تا ۲ میلیارد در ماه درآمد دارد.

نکته مهم تجربه و سابقه کار دندانپزشک است. معمولاً دندانپزشکانی که سابقه و تجربه بیشتری دارند، درآمد بیشتری نیز کسب می‌کنند. زیرا اعتماد بیماران به این دندانپزشکان بیشتر خواهد بود.

دندانساز کیست
دندانساز کیست

دندانساز کیست؟

دندانساز از قالب‌هایی که دندانپزشک از دهان بیمار تهیه کرده، استفاده می‌کند تا پروتز‌های دندانی را طراحی، بسازد و تنظیم کند. این حرفه نیاز به دقت بالا و مهارت‌هایی در زمینه طراحی و ساخت دارد، اما حرفه‌ای است که در پشت صحنه عمل می‌کند و مستقیم با بیماران سروکار ندارد.

جراح دندانپزشک
جراح دندانپزشک کیست

جراح دندانپزشک کیست؟

جراح دندانپزشک یک متخصص دندانپزشکی است که دارای تخصص و تجربه کافی در زمینه جراحی دندان و فک است. این متخصص با استفاده از تجهیزات پیشرفته و فناوری‌های نوین، به بررسی و درمان مشکلات پیچیده دندانی و فکی می‌پردازد. این پزشکان معمولاً برای انجام جراحی‌های پیشرفته مانند: جراحی ایمپلنت، جراحی لثه، جراحی روکش‌های دندانی، استخراج دندان عقل، جراحی ترمیمی و تصحیحی فک، حذف تومور‌ها و کیست‌ها و غیره تخصص دارند.

برای تبدیل شدن به یک جراح دندانپزشک، باید پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه دندانپزشکی، تحصیلات بالاتری را در زمینه جراحی دندان و فک ادامه داده و تجربه کافی در این زمینه کسب کند. به علاوه، جراح دندانپزشک باید با روش‌های جدید و نوین درمانی آشنا باشد و با استفاده از تجهیزات پیشرفته، به صورت حرفه‌ای درمان خود را ارائه دهد.

تفاوت دندانپزشک عمومی و جراح دندانپزشک در چیست؟

تفاوت بین دندانپزشک عمومی و جراح دندانپزشک بیشتر در تخصص و مهارت‌های آن‌ها در زمینه‌های خاص دندانپزشکی است.

در دندانپزشکی عمومی، بیشتر بر روی مراقبت‌های پایه‌ای دندان و دهان تمرکز می‌شود. در این گرایش عملیات‌های مرتبط با تمیزی دهان، پریودنتال (درمان‌های لثه و بافت‌های اطراف دندان)، ترمیم دندان، ریشه کشی و غیره انجام می‌شود.

دندانپزشکان عمومی ابتدا پس از عکس‌برداری و معاینه برای بررسی عمیق و کامل مشکل و مشاهده اورژانسی بودن شرایط تصمیم می‌گیرند تا فرد را به یک متخصص جراح در حوزه دندان ارجا دهند یا خیر.

و اما جراح دندانپزشک تخصصشان بیشتر بر روی جراحی‌های پیشرفته و درمان‌های پیچیده‌تر در حوزه دندانپزشکی است. آن‌ها باید دارای مدرک دکترای جراحی دندان و همچنین مجوز در تخصص خود داشته باشند.

بنابراین تفاوت اصلی بین این دو دندانپزشک در تخصص و تجربه‌شان در زمینه‌های مختلف دندانپزشکی است، که هر کدام از آن‌ها برای ارائه مراقبت‌های متفاوت و منحصر به فرد به بیماران مشغول هستند.

پزشکان متخصص در های دنت کلینیک

از آنجا که دندانپزشکی کار بسیار حساسی است حتماً باید یک کلینیک معتبر را انتخاب کنید. ‌های دنت کلینیک سخت در تلاش است تا سلامت دهان و دندان شما عزیزان را فراهم کند.

شما می‌توانید از طریق سایت دندانپزشکی های دنت کلینیک اطلاعات لازم را در مورد چگونگی گرفتن نوبت و مراجعه به کلینیک را بدست آورید.

چقدر این مطلب مفید بود؟

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا امتیاز شما مشخص شود!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این مطلب امتیاز می‌دهید

متاسفیم که این مطلب برای شما مفید نبود!

اجازه دهید این مطلب را بهتر کنیم!

به ما بگویید چگونه می‌توانم این مطلب را بهبود بخشم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *در حال بارگیری کپچا...

فرم دانلود اپلیکیشن | های دنت